Met het eindejaar in het vizier, blikken we tevreden terug op een sterk sociaal 2022. Maar voor we enthousiast aan een nieuw jaar beginnen, geven we je graag nog wat interessant leesvoer en boeiende activiteiten mee.

Ontmoet Miet, de nieuwe procesmanager Sterk Sociaal Werk

“Ik vind sociaal werk de mooiste job van de wereld,” vertelt Miet Neyens. Ze begon in september als procesmanager voor Sterk Sociaal Werk. Haar taak? Zorgen dat alle acties in goede banen lopen en de juiste mensen betrekken.

Lees het gesprek met Miet

Hoe help je mensen door de koopkrachtcrisis?

Wat kan je als praktijkwerker op de eerste lijn betekenen voor mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen? SAM, steunpunt Mens en Samenleving, en SAAMO organiseerden dit najaar drie webinars met concrete handvatten voor sociaal werkers. Je kan ze nu terugkijken.

Bekijk de webinars

Samenwerking op de eerste lijn: een plus een is drie

Ben je actief op de eerste lijn? Ben je betrokken bij een eerstelijnszone? Vraag: hoe betrek je sociaal werk binnen jouw zorgraad? Het traject Sterk Sociaal Werk op de eerste lijn ging in zes focusgroepen in gesprek met verschillende zorgraden. Welke rol neemt sociaal werk al op binnen de zorgraden en welke rollen kunnen sociaal werkers nog meer opnemen? Het resultaat zijn een aantal concrete handvatten. Laat je inspireren!

Download de handvatten

Samenwerking rond krapte op de arbeidsmarkt

In de vorige nieuwsbrief lieten we je al weten dat we vanuit Sterk Sociaal Werk aan de slag gaan rond de krapte op de arbeidsmarkt. Ondertussen staan we wat verder. De Vlaamse Zorg- en Welzijnsambassadeur en het Vlaams platform Sterk Sociaal Werk slaan de handen in elkaar en zetten hier de komende periode sterk op in.

Samen met verschillende stakeholders uit de opleidingsinstellingen, koepelverenigingen, werkgeversorganisaties, … zullen we stilstaan bij de probleemanalyse van de arbeidsmarktkrapte. Welke oorzaken leiden ertoe dat de war on talent zich ook in het sociaal werk stelt? Ook gaan we op zoek gaan naar oplossingen en acties op korte en lange termijn.

Armoedevereniging breekt lans voor outreachend werken

“Blijf uit je kot komen,” luidt de boodschap. Veel mensen in armoede kunnen of durven de stap naar hulp niet zetten. Tegelijk hebben veel hulpverleners schrik om mensen ongevraagd te benaderen. Die vrees is ongegrond, vertelt de Antwerpse armoedevereniging Recht-Op in een opinie op Sociaal.Net.

“Het afgelopen jaar werkten we met onze groep in Deurne aan een project rond outreachend werken en de toegankelijkheid van dienstverlening. Het resultaat zijn inspiratiefiches om sociale professionals te inspireren en te overtuigen om meer buiten de muren van hun organisatie te werken.”

Lees het artikel op Sociaal.Net

Ontdek de inspiratiefiches

Is outreach een modewoord?

Onderzoeker Cis Dewaele (HOGENT) stond mee aan de wieg van outreachend werken. Toch heeft hij vragen bij de populariteit van deze ontwikkeling: “Vandaag gaan veel vormen van sociaal werk aan de slag in de leefomgeving van mensen zonder te beantwoorden aan de kenmerken van outreachend werken. Op zich geen probleem, maar noem het dan ook niet zo.”

Lees de opinie op Sociaal.Net

EQUALITY ResearchCollective en SAM vzw werken samen aan het onderzoek ‘De wildgroei aan outreachende praktijken’. Een eerste stap in dat onderzoek is een digitale bevraging van dienstverleners en sociale professionals die werken in de leefomgeving van cliënten.

Ben jij zo iemand?

In dialoog over toegankelijkheid

Op 13 februari 2023 brengt het regionaal platform Sterk Sociaal Werk Oost-Vlaanderen sociaal werkers bij elkaar om te praten over toegankelijkheid. Je kan aanschuiven aan verschillende dialoogtafels over structurele drempels, toegankelijkheid van werk en het recht op inclusie.

Meer info en inschrijven

Podcasts met een sociaal kantje

Podcasts zijn populair. Ook sociale organisaties delen steeds vaker hun verhaal in de vorm van een podcast. Wij zijn fan en delen alvast een aantal van onze favorieten.

‘We zijn er’ is een podcast over armoede, gemaakt door armoedevereniging De Zuidpoort. Armoede blijft voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Deze podcast brengt verhalen van mensen in armoede dichterbij.

Luister ‘We zijn er’

‘Straatpraat’ is een podcast van Straathoekwerk Gent, waarin straathoekwerkers praten met inwoners van Gent.

Luister ‘Straatpraat’

‘Iedereen Levenslang’ is een podcast over de gevangenis. Zes mensen vertellen over hun ervaringen in de gevangenis en de impact die dat had.

Luister ‘Iedereen Levenslang’

Bedankt voor een fantastisch 2022

Het is misschien wat vroeg voor eindejaarswensen, maar omdat dit de laatste nieuwsbrief Sterk Sociaal Werk van 2022 is, doen we het toch. Bedankt om van 2022 zo’n sterk sociaal jaar te maken. Bedankt voor jullie fijne aanwezigheid op de Sociaalwerkconferentie en onze regionale activiteiten. Bedankt voor jullie engagement. Bedankt voor wat jullie, dag in, dag uit, voor de samenleving doen.

We zien jullie graag in 2023 op onze activiteiten verschijnen. Op een rechtvaardig en sociaal nieuw jaar!