Het Vlaams Platform Sterk Sociaal Werk gaat een druk najaar tegemoet. De sociaalwerkconferentie krijgt vorm, de regionale platformen schieten terug in actie en de werkgroepen rond hybridisering, impactevaluatie, politiserend sociaal werk en het samenwerken op de eerste lijn werken naarstig verder. Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte.

Politiserend sociaal werk

Politiserend werken is een van de speerpunten van Sterk Sociaal Werk. Socius, steunpunt voor sociaal-cultureel werk, is trekker. Ontdek alle info over deze actie. 

Weliswaar, Sociaal.Net en Socius tonen opnieuw een aantal inspirerende politiserende sociaalwerkpraktijken: De Begijnenpassage in Molenbeek, signaalwerker Kaat Hermans in Gent en het netwerk van ‘hartelijke handelaars’ Enchanté..

Begijnenpassage in Molenbeek

Kan je in een kwetsbare buurt een netwerk realiseren van mensen die voor elkaar zorgen? Het klinkt als een moeilijke opdracht, maar het project Begijnenpassage in de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek laat zien dat het mogelijk is. “Zorgzaamheid is als een virus. Wie ermee in aanraking komt, verspreidt het verder."

Lees het artikel van Weliswaar over dit project.

Signaalwerker Kaat Hermans

Na vier jaar straathoekwerk stapte sociaal werker Kaat Hermans (30) vorig jaar over naar een nieuwe job, die van ‘signaalwerker’. Nu staat ze in Gent in een spreidstand: met het ene been in het veld, met het andere in het beleid: “Ik ben er niet om beleidsteksten te schrijven die in lades verdwijnen”.

Lees het interview van Sociaal.Net met Kaat Hermans.  

Hartelijke handelaars


Enchanté is een netwerk van ‘hartelijke handelaars’ dat gratis diensten biedt aan wie het nodig heeft. Een koffie of glas water, een maaltijd of soep, een plek om op te warmen, uit te rusten, een gsm op te laden of naar het toilet te gaan. Enchanté verbindt gelijkgezinden: handelaren, sociale organisaties en burgers die een medemens in nood af en toe willen trakteren.

Lees het artikel van Weliswaar over dit netwerk.   

Sterk Sociaal Werk en Diversiteit

Op dinsdag 26 oktober 2021 organiseert Sterk Sociaal Werk een nieuwe ‘stakeholdersmeeting’. Stakeholders van Sterk Sociaal Werk zijn partnerorganisaties die verankerd zijn in de sociale praktijk en elk hun eigen expertise hebben. 

Thema van deze meeting is het speerpunt diversiteit. Welk traject heeft Sterk Sociaal Werk hierrond al gelopen? Waar staan we? Maar ook, waar willen we naartoe? Welke plannen hebben we nog? Tip van de sluier: Sterk Sociaal Werk werkt aan een belangrijke engagementsverklaring tegen racisme en discriminatie. We leggen ons oor te luisteren bij goede praktijken hierrond uit het jeugdwerk en de culturele sector. Naast een plenaire toelichting, zijn er daarom een aantal kleinere break-out-rooms om hierover van gedachten te wisselen.

Stakeholders worden persoonlijk uitgenodigd om deel te nemen. Houd dus zeker je mailbox in de gaten!

Extra: sociaal werker Mohamed Barrie werd geïnterviewd door Zwijgen is geen optie over racisme, identiteit en sociaal werk in tijden van corona. Bekijk/beluister het interview.

10 jaar CEBUD


CEBUD is het centrum voor budgetadvies en -onderzoek, verbonden aan de opleiding Sociaal Werk van de Thomas More-hogeschool. Deze onderzoeksgroep bouwde de afgelopen jaren expertise uit rond mensen in armoede, schulden en referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie. 

CEBUD bestaat in 2021 tien jaar en viert dat op 14 oktober met een boeiende studiedag in Leuven. Meer informatie.

Werelddag Verzet tegen Armoede


Zondag 17 oktober is het Werelddag van Verzet tegen Armoede. Het Netwerk tegen Armoede schuift dit jaar 'maatschappelijke participatie' naar voor als thema: “Sterke oplossingen bedenk je samen met mensen in armoede. Alleen zo kunnen ze volwaardig deelnemen én deelhebben aan de samenleving. Maak werk van échte participatie!”

Alle info, acties van de verenigingen en campagnemateriaal over de Werelddag vind je op www.17oktober.be

Ervaringsdeskundigen in de armoede


De Link vzw viert op 17 oktober haar 21ste verjaardag. De Link staat in voor de opleiding en tewerkstelling van ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Ze organiseren op de Werelddag van Verzet tegen Armoede een groot evenement in zaal De Roma in Antwerpen met onder meer Dikke Freddy en Sara Van Boxstael (VRT). 

Schrijf je in.

Studiedag Federatie van Vlaamse OCMW maatschappelijk werkers
 

De Federatie van Vlaamse OCMW Maatschappelijk Werkers is een onafhankelijke vereniging die opkomt voor de belangen van maatschappelijk werkers en hun cliënten in de OCMW’s. Op 19 oktober organiseren ze in Gent de studiedag: ‘Met hart en ziel, en veel nuchter verstand’. Deze dag is meteen het feest voor de 35ste verjaardag van de Federatie. 
Ontdek meer over het programma en hoe je kan inschrijven.

Scriptieprijs Piet Cleemput


Schreef jij een sterke scriptie over sociaal werk, of ken jij iemand die zo'n scriptie schreef? Fonds Piet Cleemput reikt opnieuw een scriptieprijs uit.

De laureaat ontvangt een prijs ter waarde van 2.500 euro. Nog eens 2.500 euro gaat naar een project binnen het inhoudsdomein van de scriptie.

Inschrijven kan nog tot 6 oktober. Meer informatie. 

Meer info over Sterk Sociaal Werk vind je op de website van Sterk Sociaal Werk.

Volg Sterk Sociaal Werk ook op Facebook, YouTube en LinkedIn en blijf op de hoogte.