1 miljoen euro om kwetsbare gezinnen en personen sneller bij juiste hulp te brengen

Kwetsbare gezinnen en personen zullen in hun lokale gemeenschap nog actiever opgespoord worden door de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW), Diensten Maatschappelijk Werk van de ziekenfondsen en de OCMW’s. Deze drie partners vormen samen het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO). Zij zullen met deze gezinnen bekijken waar bijkomende hulp wenselijk is. Waar nodig, helpen deze diensten om tegemoetkomingen en premies aan te vragen of brengen zij de gezinnen in contact met meer gespecialiseerde hulpverlening. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke kent de volgende 6 jaar 1,025 miljoen euro per jaar toe aan lokale besturen voor de ondersteuning van 27 van dergelijke samenwerkingsverbanden.

De OCMW’s, de Diensten Maatschappelijk Werk van de Ziekenfondsen en het CAW uit een regio werken (boven)lokaal en vanuit hun eigen expertise maximaal samen om een antwoord te bieden op de vragen en behoeften van de meest kwetsbare personen in hun lokale gemeenschap.

Er zijn in de steden en gemeenten kwetsbare gezinnen en personen die niet altijd zelf de weg vinden om de premies en tegemoetkomingen te krijgen waar ze recht op hebben. Dat heet onderbescherming. Waar nodig, helpt het Geïntegreerd Breed Onthaal om tegemoetkomingen en premies aan te vragen of brengen zij de gezinnen in contact met meer gespecialiseerde hulpverlening. Alle levensdomeinen worden meegenomen: welzijn, gezondheid, huisvesting, tewerkstelling, vrijetijd, mobiliteit enzovoort. Voorbeelden daarvan zijn het recht op aanvullende steun, een cultuurpas of sportpas, het recht op tegemoetkoming bij een busabonnement of het toeleiden van mensen naar een psychosociale begeleiding voor problemen op het vlak van wonen, financiën, verliesverwerking, e.d..

De noodzaak van deze proactieve aanpak waar personen in hun leefwereld bereikt worden,  is sterk in beeld gekomen in het kader van de coronacrisis.

Subsidies

Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ontving voor deze subsidie in totaal 50 aanvragen. Een jury beoordeelde deze aanvragen. De 27 best scorende aanvragen van samenwerkingsverbanden zijn verspreid over heel Vlaanderen en georganiseerd in regio’s van één of meer eerstelijnszones. Met deze middelen geeft de minister een impuls aan in totaal 127 lokale besturen als regisseur van de GBO-samenwerkingsverbanden. Het is de bedoeling dat op termijn in heel Vlaanderen GBO-samenwerkingsverbanden actief zijn.

Wouter Beke: “Wie het moeilijk heeft, blijkt vaak moeite te hebben om de juiste hulp te vinden. Die mensen moeten we actiever helpen. We moeten niet wachten tot zij de juiste hulp zoeken, maar de juiste hulp tot bij hen brengen. Daarvoor dient het Geïntegreerd Breed Onthaal dat we nu in 4 op de 10 Vlaamse gemeenten lanceren.”

De eerstelijnszones die middelen ontvangen, zijn:

Klein-Brabant Vaartland, Mechelen, Zuid-Oost-Limburg Bilzen, Kempenland (Noorderkempen), Noord-Oost-Waasland, Zuid-Oost-Limburg Tongeren, Leuven Noord, Pajottenland, Stadsregio Turnhout, Bonstato, Zuiderkempen, Gent, Regio Grimbergen, Rupelaar, Oostende-Bredene, Schelde en Leie, Amalo, Panacea, Middenkempen, West-Limburg Beringen, Scheldekracht, BraVio, West-Limburg Tessenderlo, Noord-Limburg, RITS, Leuven, Regio Kortrijk (W13), Regio Menen (W13) en Waregem (W13).

Categorie: 
Algemeen - Welzijn en Samenleving