Zo’n 260 deelnemers kwamen tijdens het congres, opgezet door Flanders’ Care, samen. De nadruk lag op ‘blended hulp’, het doordacht combineren van face-to-facecontact en onlinehulp. Tijdens het congres werden uitzonderlijk 2 scriptieprijzen onlinehulp uitgereikt. Deze editie waren er niet één, maar twee winnaars. Zowel Florian Cassier en Marie Van Oost met hun website www.troep.link, gericht naar jongvolwassenen met depressieve gevoelens, als Ine Berghman en Cindy Casier met hun beschrijvende studie omtrent de informatiebehoefte van ouders na afwijkende prenatale diagnostiek willen met hun scripties het taboe op geestelijke gezondheidszorg doorbreken.

Op de vraag ‘Hoe is het?’, volgt bijna nooit het antwoord ‘Slecht, en met u?’. Toch worstelen heel wat jongeren met depressieve gevoelens. Florian Cassier en Marie Van Oost willen met hun masterproject ‘Depressie in je omgeving: hoe ga je ermee om? Een taboedoorbrekende website: www.troep.link’ aan de VUB depressie en depressieve gevoelens bij jongvolwassenen bespreekbaar maken. Om praten aan te moedigen, maakten ze een sterk onderbouwde website met getuigenissen over depressie. De verhalen focussen zich op jongvolwassenen en hun ervaring met depressie, maar vooral ook op hun omgeving en hoe die daarmee omging. De aanpak en de uitwerking zijn creatief: naast tekst en beeld is er gebruikgemaakt van video en audio met interessante podcasts.

Ine Berghman en Cindy Casier doorbreken in hun bachelorproject ‘Blij verwachten wordt verdriet. Een beschrijvende studie omtrent de informatiebehoefte van ouders na afwijkende prenatale diagnostiek’ aan de VIVES hogeschool het taboe over zwangerschapsonderbreking. Veel ouders zoeken hun heil op het anonieme internet op zoek naar antwoorden. Maar niet alle informatie op het internet is even betrouwbaar of wetenschappelijk onderbouwd. Inne en Cindy zochten en vonden hierop een gepast en genuanceerd antwoord. Met hun website hebben ze een mooie vertaalslag gemaakt van de opgebouwde kennis, aangepast aan de noden van de ouders.

Meer informatie over het congres >>

https://flanderscare.be/evenementen/congres-onlinehulp-voor-welzijn-en-g...