Uit de centrale keuken van het AZ Nikolaas vertrekken dagelijks meer dan 2.500 maaltijden naar verschillende ziekenhuiscampussen en woonzorgcentra. Geen sinecure om al dat eten zo lekker mogelijk, binnen budget en met zo weinig mogelijk voedselverlies klaar te maken en te transporteren. Didier Windey van AZ Nikolaas noemt zichzelf dan ook geen kok meer: “Ik zou mezelf eerder procesbeheerder noemen.”

“Eigenlijk was voedselverlies beperken aanvankelijk niet ons doel. We wilden een betere kwaliteit van eten aanbieden met hetzelfde budget”, gaat Windey van start. “Een aantal jaren geleden kookten we veel met poeders en pakjes en weinig gevarieerd. Echt lekker kon je het niet noemen. De tevredenheid van de klanten was dan ook laag en veel eten keerde als afval terug naar de keuken.”

De koks bereidden drie maaltijden per dag met een beperkt budget. Veranderingen drongen zich op. “Je hebt vijf euro om iemand een dag lang van eten te voorzien”, vertelt Windey. “Als je dan 20% van je eten weggooit, gooi je eigenlijk één euro weg. Dan hou je maar vier euro over. Met dat bedrag wordt het moeilijk om echt kwalitatief eten voor te schotelen. Het is geen ramp als je tijdens een kort ziekenhuisverblijf enkele dagen wat minder lekker eet. Maar in een woonzorgcentrum verblijven mensen vaak een jaar of langer. Het eten heeft er een grote invloed op je levenskwaliteit, zowel fysiek als mentaal. De maaltijden maken er als het ware deel uit van het entertainment. Daarom is lekker eten extra belangrijk.”

Benieuwd naar andere tips en indrukken van Didier? Lees het op de website van Weliswaar.