Organisaties uit de welzijns- en gezondheidssector die hun eerste stappen willen zetten in de strijd tegen voedselverlies kunnen zich laten inspireren op deze pagina's. We hebben voorbeelden en tips and tricks samengebracht.

Voedselverlies meten, ik doe mee!

Een jaar geleden werd de uitdaging gelanceerd om zoveel mogelijk zorgorganisaties voedselverlies te laten meten tijdens de Europese week van de afvalvermindering. Nu bijna een jaar later… doen we het gewoon opnieuw! Op die manier kunnen degene die reeds gemeten hebben een nieuw ijkpunt vastleggen en het resultaat zien van reeds uitgevoerde acties. Voor wie nog niet gemeten heeft is het een ideaal moment om een startpunt vast te leggen.

Schrijf je in

 

"Er is niet één magische truc om voedselverlies tegen te gaan. Het zit in de combinatie van veel verschillende kleine ingrepen."
Didier Windey - AZ Nikolaas

Lees meer

"De meting zelf vraagt een kleine tijdsinvestering, maar op termijn wordt wel winst geboekt voor de keuken, de cafetaria en het milieu"
Delphine Dutoit - Ziekenhuis Waregem

Lees meer

"In 2014 voerden we een eenvoudige meting uit van het voedselverlies in de organisatie. Bij de terugkoppeling werd het even stil..."
Walter Goossens - Bethanië

Lees meer

Ook de Vlaamse overheid werkt aan voedselverlies. Het Facilitair Bedrijf won in 2019 de Food Waste Award.

Lees meer

De Vlaamse overheid en partners uit de landbouwsector, voedingsindustrie, distributiesector, catering, horeca en consumentenorganisaties bundelen de krachten om het voedselverlies terug te dringen. We willen ook de voorzieningen in de welzijns- en gezondheidssector stimuleren om voedselverlies te beperken. Op deze website ontdek je welke acties we ondernemen en wat je zelf kunt doen!

Praktijkboek tegen voedselverspilling

Lokale besturen spelen een sleutelrol om voedselverspilling tegen te gaan. Een gloednieuw praktijkboek tegen voedselverlies geeft inspiratie en wijst de weg.

Ontdek dit praktijkboek 

Door meten beter (w)eten?

UC Leuven-Limburg ontwikkelt in samenwerking met de Vlaamse overheid een eenvoudig toepasbaar instrument om voedselverlies te meten in zorginstellingen.

Lees meer over dit instrument

Al meer dan 150 organisaties ondertekenden de engagementsverklaring om zich te engageren om samen tegen voedselverlies te strijden.

Ontdek de organisaties!