In het kader van de Europese doelstellingen voor 'nearly zero energy buildings' hebben publieke gebouwen een voorbeeldfunctie. Daarom willen we voor de gebouwen uit de zorgsector een instrument aanreiken, de zogenaamde duurzaamheidsmeter voor de zorgsector, waarmee enerzijds de integrale duurzaamheid van een zorgvoorziening meetbaar wordt en anderzijds duurzame oplossingen doorheen het ontwerpproces gestimuleerd kunnen worden.

Voor de ontwikkeling van zo’n instrument loopt momenteel een studieopdracht bij VIPA in samenwerking met het Departement Leefmilieu Natuur en Energie en de Kanselarij en Bestuur. Deze duurzaamheidsmeter voor de zorgsector zal uiteindelijk dienst doen als ontwerphulp doorheen het ontwerpproces.

De derde en voorlopig laatste fase in de ontwikkeling van de duurzaamheidsmeter ging in februari 2015 van start en loopt door tot in het najaar van 2015. In deze fase wordt het instrument verder op punt gezet en zullen de stakeholders geconsulteerd worden zodat we zeker zijn dat hun gerichte feedback kan worden meegenomen naar de oplevering. Bij de stakeholders trachten we de mensen te bereiken die later ook met het instrument aan de slag kunnen gaan: daarbij denken we in de eerste plaats aan zorgvoorzieningen, architecten en studiebureaus.

In de beleidsbrief 2015-2016 staat het volgende genoteerd over de duurzaamheidsmeter.

“Het VIPA werkt het komende jaar ook verder op een eerste versie van een duurzaamheidsmeter voor gebouwen in de welzijns- en zorgsectoren. We nemen internationale instrumenten als voorbeeld en nemen duurzaamheidselementen die niet specifiek anders zijn voor zorginfrastructuur, integraal over. De duurzaamheidsmeter laat zorgvoorzieningen toe om hun integrale duurzaamheid te meten en geeft de overheid de kans om duurzame oplossingen in het ontwerpproces vrijblijvend te stimuleren.”

De duurzaamheidsmeter voor de zorgsector bouwt verder op de duurzaamheidsmeter voor woningen en kantoren, meer bepaald het Referentieel-B (Ref-B). Dit instrument wordt sinds 2011 ontwikkeld op federaal niveau in samenwerking met experts uit de 3 regio’s en werd in 2013 getest op een 30-tal gebouwen. De werking van het Ref-B wordt gekoppeld aan de Belgian Sustainable Building Counsel (BSBC). De BSBC is echter al enkele jaren een vzw in oprichting.

Om geen dubbel werk te verrichten en de consistentie met andere instrumenten te vrijwaren, is beslist om bij de duurzaamheidsmeter voor de zorgsector enkel te werken aan duurzaamheidsaspecten die specifiek zijn voor zorginfrastructuur. Deze aspecten zijn in het Ref B vooral terug te vinden in de thema’s sociaal, energie en welzijn. Deze manier van werken impliceert wel dat we voor de andere thema’s zoals mobiliteit of materialen afhankelijk blijven van het Ref-B. Het Ref-B voor deze andere thema’s is op dit moment evenwel nog niet beschikbaar, wat impliceert dat de duurzaamheidsmeter zorg dit ook niet is. We willen als het ware onze wagon aanhaken aan een trein die maar niet kan vertrekken.

Concreet zullen er 2 sporen worden bewandeld:

  1. We stellen de thema’s energie en welzijn zo snel mogelijk ter beschikking aan de stakeholders;
  2. We gaan na of we de duurzaamheidsmeter in zijn geheel beschikbaar kunnen stellen onafhankelijk van het Ref-B en de BSBC.

Voor meer info kan u altijd terecht bij ir. Thomas Feys: 02 553 32 07 of thomas.feys@wvg.vlaanderen.be