In de zorgvoorzieningen zijn de kosten voor uitbating (voornamelijk personeelskosten) op de lange termijn veel belangrijker dan de kosten voor een investering op de korte termijn.

Life Cycle Cost (LCC) is de totale kost voor het bezitten, het uitbaten, het onderhouden en het eventueel van de hand doen van het patrimonium over een bepaalde periode. Deze (deels toekomstige) kost wordt uitgedrukt in de geldwaarde van vandaag. De kost op zich alleen levert weinig informatie. LCC wordt pas interessant wanneer verschillende alternatieven met eenzelfde functionaliteit met elkaar worden vergeleken.

Het VIPA ontwikkelt daartoe rekenbladen die de bouwheer moeten toelaten om in de ontwerpfase alternatieven met elkaar te vergelijken en een gesprek te voeren met de meer gespecialiseerde actoren in het bouwproces om op die manier verantwoorde keuzes te kunnen maken.

Loopafstanden en ramen

In opdracht van het VIPA heeft het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (ASRO) van de Katholieke Universiteit Leuven een instrument ontwikkeld met als doel op termijn de techniek life cycle cost analyse te introduceren bij VIPA-projecten. 

De opdracht omvatte de ontwikkeling van een generiek kader en de uitwerking van 2 concrete cases:

  1. over de relatie tussen het bouwconcept en de loopafstanden in het gebouw;
  2. de keuze voor ramen in hout, PVC of aluminium.

Bouwschillen en energievoorziening

In samenwerking met het Agentschap Innoveren en Ondernemen ontwikkelde het VIPA een rekenblad, de zogenaamde LCC-module, dat combinaties van bouwschillen met verschillende isolatiewaarden en verschillende mogelijke energievoorzieningen met elkaar vergelijkt. Het rekenblad maakt een raming van de life cycle cost over een looptijd van 20 jaar voor de alternatieven die het rekenblad met elkaar vergelijkt.