37 anderstaligen oefenen elke week hun Nederlands met ons.          

Het verhaal van Gonda Sanders, projectmedewerker Gelijke Kansen bij Stad Halle.

"Mijn vrienden vinden me een geboren sociaal werker. Ik ben er nochtans toevallig ingerold."

Gonda trekt het project Hallo Nederlands bij Stad Halle. Tijdens ontspannende activiteiten, zoals wandelen, koken, fietsen, ... oefenen anderstaligen hun Nederlands. Tegelijkertijd bouwen ze een sociaal netwerk uit, leren ze de stad beter kennen, ontwikkelen ze hun vaardigheden, krijgen ze meer zelfvertrouwen en bloeien ze open. Hierdoor durven ze ook deelnemen aan andere activiteiten in Halle. Sommigen worden zelf vrijwilliger bij Hallo Nederlands of geven er met plezier een workshop aan andere deelnemers. Dat maakt hen én Gonda enorm gelukkig.

"Iedereen inspireert iedereen bij ons. We leren allemaal van elkaar."

"We tonen oprechte betrokkenheid en polsen bij onze deelnemers wat ze graag zouden doen. Ons aanbod wordt daaraan aangepast. Dat werkt enorm goed", vertelt Gonda. "Wanneer mensen zich veilig voelen, komen ze spontaan met ideeën en nemen ze zelf initiatief. Zo gaf een deelnemer een kookworkshop en iemand anders een hennaworkshop. Tijdens een rustpauze op een wandeling begon een vrouw spontaan salsales te geven. En als we onderweg afval oprapen, praten we ook over wat er in de blauwe zak mag en wat niet. Hallo Nederlands gaat dus veel verder dan enkel taal."

"Door mensen te helpen om actief deel te nemen aan de samenleving, maak je echt een verschil."

"Tijdens activiteiten stellen we veel vragen. Zo verbeteren deelnemers hun Nederlands en horen we hun noden. Dat gaat van 'Ik kan helemaal niet fietsen of ik heb geen fiets' tot 'Waar kan ik terecht in de stad voor dit of dat?' of 'Waar vindt mijn kind een sportactiviteit?' Zoiets vragen ze ons eens we een band hebben opgebouwd. Dan vertrouwen ze ons om hen verder te helpen of door te verwijzen", vertelt Gonda. Dankzij de verschillende jobs die ze voor de stad deed, weet ze perfect waar haar deelnemers terechtkunnen. Een grote hulp voor mensen die anders in de kou blijven staan.

"Zelfs met een masterdiploma vind je geen werk als je Nederlands niet goed genoeg is, maar waar kan je het oefenen?"

"Hoe toegankelijk zijn je activiteiten voor mensen die minder goed Nederlands kunnen? Dat zou elke organisator zich moeten afvragen. Het moet een reflex worden, want je kan enkel je Nederlands verbeteren door genoeg oefenkansen te krijgen. Ook buiten de Nederlandse les", zegt Gonda. Het vrijetijdsaanbod van Halle toegankelijker maken, samen met de betrokken stadsdiensten, is haar nieuwe missie.

"De werkdruk is niet zwaar door het werk, maar door de administratie."

Gonda vindt het jammer dat subsidieprojecten steeds administratiever worden: "Je moet op korte termijn cijfers halen en die ook ingeven. Minder tijd dus om met de essentie van je werk bezig te zijn. Ik focus liever op mensen dan op cijfers. Iemand die niet opdaagt op mijn activiteit betekent een 0 in mijn cijfers, terwijl die persoon wel Nederlands oefent door mij te vertellen waarom die er niet kan bij zijn." Ondanks de administratie, doet Gonda haar werk ontzettend graag. Die motivatie ziet ze terug bij al haar collega's.

 

Foto campagnemateriaal

Toon de kracht van sociaal werk

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,...

Download campagnemateriaal

Fatima

"50 buren werken met ons aan hun fysieke en mentale gezondheid"

Bekijk het interview

Leen

"30 mensen in armoede gaf ik een stem in het klimaatdebat."

Bekijk het interview

Davy

"98 mensen kunnen bij mij met al hun vragen terecht"

Bekijk het interview

Anja

"100 medewerkers ondersteunde ik dit jaar bij het toegankelijk maken van hun hulpverlening"

Bekijk het interview

Musti

"58 dakloze jongeren gaven wij opnieuw een thuis"

Bekijk het interview

Gonda

"37 anderstaligen oefenen elke week hun Nederlands met ons."       

Bekijk het interview