5.000 kinderen vonden vorig jaar hun plek bij ons

Het verhaal van Philippe De Bont, sociaal werker bij Cultureghem vzw.

"Dit is de plek waar iedereen zijn plek krijgt, ook wie er in de samenleving geen vindt."

Ontmoetingen, daar draait alles om bij Cultureghem. Op de site van het slachthuis in het Brusselse Kuregem brengen Philippe en zijn collega's mensen van 3 tot 99 jaar bij elkaar. Samen met een Dreamteam van vrijwilligers ontstaan hier elke dag kleine gelukjes. 'Samen' is het woord dat deze plek kenmerkt. Koken, spelen en cultuur, verbinden alle lagen van de bevolking. Jong en oud. Arm en rijk. "Iedereen kan hier zichzelf zijn, of je nu geld hebt of in de goot slaapt", zegt Philippe. Het enthousiasme druipt ervan af als hij over zijn grote 'Cultureghem familie' vertelt. 

"Mensen krijgen tijdens een kookworkshop een ander beeld van de wijk"

Deze 'Master of the ground', zoals zijn functietitel luidt, stond mee aan de wieg van Cultureghem. KOOKMET is zijn baby. Klassen, bedrijven, hooggeschoolden, daklozen, mensen zonder papieren, ketjes uit de wijk, ... iedereen leert tijdens een kookworkshop wel iets van elkaar. Hoogopgeleiden en kansarmen, een klas uit Aalst en Brusselse ketjes, elke week vinden rond een dampende kookpot bijzondere ontmoetingen plaats. Ook voedselverspilling komt aan bod. Vrijwilligers halen op de zondagsmarkt twee tot vijf ton onverkochte groenten en fruit op. Ingrediënten voor de kookworkshop op maandag en voor de voedselpaketten van minderbedeelden. 

"Als op straat een lachend ketje me een vuistje geeft, weet ik waarom ik het doe wat ik doe."

Alles speelt zich buiten af, onder de prachtige gewelven van de overdekte markt. Vrolijke muziek weerklinkt rond mobiele keukens en mobiele speelboxen. Want naast KOOKMET is er ook KETMET. Ketjes kunnen hier elke woensdagnamiddag ravotten rond een Cookie Box, Snoezel Box, Chill Box, Step Box, Mecano Box, ... terwijl hun ouders een lekker vieruurtje maken. Alle speelboxen werden ontwikkeld na een rondvraag bij de kinderen uit de wijk over wat zij graag wilden. 

"Vorig jaar ontvingen we 5.000 ketjes, voor corona 10.000."

"Kinderen leven zich uit, ontdekken hun talenten, leren iets bij en vertrekken 's avonds met een grote smile naar huis. Daar doe ik het voor", zegt Philippe. "Kinderen gelukkig zien, geeft zoveel voldoening." Maar niet elk kind kan naar huis. Ook daklozen vinden bij Cultureghem een uitlaadklep. Alles is gratis en inschrijven is niet nodig. De drempel is veel lager dan bij 'gewone' speelpleinwerking. Op die manier kunnen ook kansarme ketjes kennismaken met hobby's en sportactiviteiten. Zo vinden ze de weg naar sportclubs en andere vrijetijdsbestedingen.

"Mijn droom is dat ooit al onze animatoren ketten uit de wijk zijn. We zijn daar volop mee bezig."

"We willen 16- tot 25-jarigen uit de wijk opleiden tot animatoren en een contract kunnen aanbieden", vertelt Philippe. "Wie zich thuis verveelt kan hier veel betekenen en zijn talenten benutten." Hij studeerde zelf voor leraar lager onderwijs en nadien sociaal cultureel werk. De perfecte match om kansarme kinderen kansen te geven die ze anders nooit zouden krijgen. "Dit is een wij-verhaal", benadrukt hij en straalt van trots als hij het over het Dreamteam heeft. "Ons leger aan vrijwilligers, 30 tot 60 per week, zorgt ervoor dat ons vliegtuig kan vliegen. Wij zijn de motor en zij de vleugels. Alleen stel ik niks voor, met twee of meer bereiken we zoveel meer. Iedereen werkt hier met zoveel passie. We zijn eerder vrienden dan collega's."

Lees ook het verhaal van...

Foto Martine

Martine

"80 daklozen heb ik vorig jaar geholpen"

Bekijk het interview

Foto Sulliman

Sulliman

"1 druggebruiker die ik jaren geleden hielp, is nu mijn collega"

Bekijk het interview

Foto Wendy

Wendy

"10 mantelzorgers hun leven maakte ik deze week lichter"

Bekijk het interview

Foto Veronique

Veronique

"30 kansarme jongeren geef ik elk jaar een toekomst"

Bekijk het interview

Foto Fatih

Fatih

"1.000 kwetsbare jongeren hebben we vorig jaar bereikt"

Bekijk het interview

Foto Senita

Senita

"22 nieuwkomers hielp ik met hun rijbewijs"

Bekijk het interview

Foto Annelies

Annelies

"11.171 patiënten zijn door ons meer dan hun ziekte"

Bekijk het interview

Toon je trots

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,... 

Download campagnemateriaal