1 druggebruiker die ik jaren geleden hielp, is vandaag mijn collega

Het verhaal van Sulliman Akajoua, sociaal werker bij het activeringsteam van Free Clinic Antwerpen.

Eén is voor Sulliman het cijfer van de overwinning. Hij is dan ook voetballer in hart en nieren. Met een groot hart voor zijn 'gasten', want in Free Clinic zijn mensen 'te gast'. Daklozen, druggebruikers en eenzamen activeert hij met veel geduld en liefde om mee te voetballen. "Je wint al door gewoon mee te doen", vertelt Sulliman enthousiast. "Iedereen is welkom. Ook voor een douche, een maaltijd en een goede babbel." Sulliman is bijzonder trots op zijn werk. Hij stopte met school in het vierde middelbaar, combineerde nadien allerlei jobs met vrijwilligerswerk en werd uiteindelijk aangenomen bij Free Clinic. Een droomjob voor hem, want hij heeft er écht de gave voor.

"We werken vaak met ervaringsdeskundigen, die krijgen bij Thomas More een opleiding en kunnen bij ons hun stage doen."

"Een gebruiker die in de metro sliep en die ik jaren geleden op blote voeten naar hier bracht, is een waardevolle collega geworden. Ik vertrouw hem volledig. Hij haalt soms zelfs mijn kinderen van school", zegt Sulliman fier. Wat begon met een koffie, een maaltijd en een douche werd een succesverhaal. Vandaar het cijfer één. Intussen is Sulliman's collega al 7 jaar clean en heeft hij weer contact met zijn familie. "Zijn ouders waren in tranen toen ik hem er bibberend naartoe bracht. Ze konden niet geloven wat ik met hun zoon had gedaan. Zo'n prachtige ervaring bekom je enkel door er elke dag samen aan te werken en erin te blijven geloven. Mijn gasten krijgen altijd een nieuwe kans. Ik laat hen nooit vallen, wat er ook gebeurt. Ik wil dat ze goed behandeld worden, ook door de politie."

"Je bent voor mij een broer van een andere vader, zeggen ze soms."

Sulliman maakt het verschil door een vertrouwensrelatie op te bouwen met zijn gasten. Ze kunnen op weinig mensen terugvallen en vertrouwen bijna niemand meer. Hij pakt hun rugzak mee over, omdat die te zwaar is om alleen te dragen. Op straat spreken ook ouders, winkeliers en de politie hem regelmatig aan. Want hij kan met de gasten praten. Ze luisteren naar hem, niet naar mensen in uniform. "Het is jammer dat in Antwerpen het straathoekwerk werd afgebouwd. Tegenwoordig is het eerst de politie die ter plaatse komt."

"We verplichten niemand. We ondersteunen, maar pushen nooit"

Bij Free Clinic werken ze heel laagdrempelig. Meestal vragen gasten eerst eten of een woonst. "We kijken altijd wat we kunnen doen en bellen naar de juiste instanties, maar nemen het nooit over. We doen het samen", vertelt Sulliman. Zijn dag is geslaagd, wanneer de dag van zijn gasten geslaagd is. Dat kan gaan van een dakloze in de nachtopvang krijgen of een warme maaltijd geven tot iemand die stinkend binnenkomt een douche aanbieden.

"Ik vind echt alles leuk aan mijn job."

Elke dag is een nieuwe uitdaging en elke dag is Sulliman even gemotiveerd. Voetbal is ook zijn eigen uitlaadklep, dat helpt natuurlijk. "Na een sporttraject zien dat gasten terug een woonst hebben en contact met hun familie, geeft me een fijn gevoel. Ik ben blij dat ik een deeltje van hun leven kan zijn."

Lees ook het verhaal van...

Foto Martine

Martine

"80 daklozen heb ik vorig jaar geholpen"

Bekijk het interview

Foto Wendy

Wendy

"10 mantelzorgers hun leven maakte ik deze week lichter"

Bekijk het interview

Foto Veronique

Veronique

"30 kansarme jongeren geef ik elk jaar een toekomst"

Bekijk het interview

Foto Fatih

Fatih

"1.000 kwetsbare jongeren hebben we vorig jaar bereikt"

Bekijk het interview

Foto Philippe

Philippe

"5.000 kinderen vonden vorig jaar hun plek bij ons"

Bekijk het interview

Foto Senita

Senita

"22 nieuwkomers hielp ik met hun rijbewijs"

Bekijk het interview

Foto Annelies

Annelies

"11.171 patiënten zijn door ons meer dan hun ziekte"

Bekijk het interview

Foto campagnemateriaal

Toon je trots

Ook jij kan de campagne mee helpen verspreiden: deel de straffe verhalen uit de campagne en toon de kracht van sociaal werk. Er zijn affiches, materiaal voor op sociale media, filmpjes, banners,...

Download campagnemateriaal