1. Situering: nieuwe gebouwtypologie vraagt nieuwe maatregelen

De bestaande federale algemene regelgeving en de Vlaamse specifieke regelgeving voor brandveiligheid in ouderenvoorzieningen zijn gebaseerd op een gebouwtypologie waarbij een reeks individuele kamers uitgeven op een gang die functioneert als circulatieweg en als vluchtweg in geval van brand.
 
In deze typische schikking, die zeer verwant is aan de lay-out van een verpleegeenheid in een ziekenhuis, zijn ruimten voor gemeenschappelijk gebruik, zoals leefruimten, zitruimten, tv-ruimten, gescheiden van de circulatie- en evacuatiewegen die over het algemeen twee onafhankelijke trapzalen verbinden.
 
In recente ontwerpen voor woonzorgcentra merkt men een snelle evolutie naar een schikking waarbij de bovengenoemde gemeenschappelijke ruimten deel uitmaken van de circulatie- en vluchtwegen, in een zeer open configuratie. Deze gemeenschappelijke ruimten omvatten TV-toestellen, zetels, drankautomaten, koelkasten, tot en met elementaire keukenuitrusting zoals kookplaten en koffiezetmachines. Dergelijke schikking is niet mogelijk binnen het concept van de huidige regelgeving brandveiligheid en bovendien beschikt men niet over een onderbouwd beoordelingskader om mogelijke alternatieve brandveiligheidsmaatregelen doelmatig in te zetten.

2. Doelstelling en projectomschrijving

De studie moet de doelmatigheid van alternatieve brandveiligheidsmaatregelen in bestaande en nieuwe vormen van ouderenvoorzieningen onderzoeken. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal een beoordelingskader geformuleerd worden als ondersteuning van de adviezen bij mogelijke afwijkingen enerzijds en als basis voor een aanpassing van de regelgeving anderzijds.

De aanpassing van de regelgeving is erop gericht de beperkingen van het veiligheidsconcept onder de huidige regelgeving brandveiligheid in de nieuwste zorgconcepten zoveel mogelijk weg te werken, zonder daarbij afbraak te doen aan de veiligheid van personen in ouderenvoorzieningen in geval van brand.

3. Onderzoeksrapport

Het rapport van het onderzoek is gepubliceerd op 29 oktober 2016.

4. Presentatie infosessie studie brandveiligheid

Hier kan u de presentaties van de infosessie over de studie brandveiligheid van 8 maart 2017 terugvinden.

Resultaten onderzoek

De resultaten van het onderzoek >>

Informatie

Studie-opdracht: brandveiligheid in ouderenvoorzieningen: onderzoek naar de doelmatigheid van alternatieve brandveiligheidsmaatregelen in nieuwe zorgconcepten

Opdrachtgever: VIPA, begeleid door een stuurgroep (opdrachten en samenstelling)

Opdrachtnemer: Warrington Fire Gent nv en UGent

Looptijd studie-opdracht: 15 januari 2015 - 15 juli 2016

Vragen: ir. Ann Beusen - 02 553 75 10 of ann.beusen@wvg.vlaanderen.be