Binnen de welzijns- en zorgsector willen we organisaties stimuleren om de strijd tegen voedselverlies aan te gaan. Weet jij waar je organisatie staat in deze strijd? In 2018 werd een tweede meting georganiseerd tijdens tijdens de Europese week van de afvalvermindering. In 2017 vond de eerste editie plaats. 

Op die manier kunnen degene die reeds gemeten hebben een nieuw ijkpunt vastleggen en het resultaat zien van reeds uitgevoerde acties. Voor wie nog niet gemeten heeft is het een ideaal moment om een startpunt vast te leggen.

Maar je kan het hele jaar een meting organiseren. 

Wil je ook deelnemen?

Engageer je als organisatie in de strijd tegen voedselverlies. Elk initiatief, groot of klein, is een stap in de goede richting! Een deelname aan de nulmeting is al een stap. Na het indienen van je engagementsverklaring kan je je inschrijven voor de nulmeting.

Ben je al geëngageerd?

Schrijf je organisatie in en organiseer een meting!

Hoe?

Meet een week lang het voedselverlies in jouw organisatie. De intensiteit bepaal je zelf door…

  • … te meten voor heel je organisatie of beperkt binnen een aantal afdelingen/teams
  • … enkel het middagmaal te meten of toch maar alle maaltijden van de dag
  • … al je voedselverlies in 1 afvalbak te smijten of toch maar te sorteren

Na jouw inschrijving reiken we jullie enkel handvaten aan zoals meetsjablonen en documentatie? Je krijgt toegang tot een afschermde site waarbij je ook het voedselverlies kan registeren. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jullie resultaten!

Inschrijven?

Wil je deelnemen? Schrijf je in via de inschrijvingsmodule! De enige voorwaarde is dat je het engagement aan gaat om tegen voedselverlies te strijden (heb je dat nog niet gedaan, vul dan snel de engagementsverklaring in). Na de inschrijving ontvang je toegang tot de afgeschermde omgeving. Op die manier kan je de meting concreet voorbereiden en stil staan met de volgende vragen/elementen:

  • Geheel organisatie vs. een deel van de organisatie
  • Hoeveel detail?
  • Welke maaltijd?
  • De productie hoeveelheid niet vergeten.
  • ….

Meer info over voedselverlies kan je terugvinden via www.departementwvg.be/voedselverlies of neem contact op met voedselverlies.wvg@vlaanderen.be.

Doe mee aan de meting

Schrijf je in! >>

Contact

Heb je vragen over de nulmeting, contacteer ons via voedselverlies.wvg@vlaanderen.be of 02 553 32 43.