Binnen de welzijns- en zorgsector willen we organisaties stimuleren om de strijd tegen voedselverlies aan te gaan. Weet jij waar je organisatie staat in deze strijd? Een jaar geleden werd de uitdaging gelanceerd om zoveel mogelijk zorgorganisaties voedselverlies te laten meten tijdens de Europese week van de afvalvermindering. Nu bijna een jaar later… doen we het gewoon opnieuw!

Op die manier kunnen degene die reeds gemeten hebben een nieuw ijkpunt vastleggen en het resultaat zien van reeds uitgevoerde acties.  Voor wie nog niet gemeten heeft is het een ideaal moment om een startpunt vast te leggen.

Wil je ook deelnemen?

Engageer je als organisatie in de strijd tegen voedselverlies. Elk initiatief, groot of klein, is een stap in de goede richting! Een deelname aan de nulmeting is al een stap. Na het indienen van je engagementsverklaring kan je je inschrijven voor de nulmeting.

Ben je al geëngageerd?

Schrijf je organisatie in en doe mee aan de meting

Wanneer?

Opnieuw tijdens de Europese week van de afvalvermindering (= van 17 tot 25 november)

Hoe?

Opnieuw is het de bedoeling om een week lang het Voedselverlies binnen je organisatie te meten. De intensiteit bepaal je zelf door…

  • … te meten voor heel je organisatie of beperkt binnen een aantal afdelingen/teams
  • … enkel het middagmaal te meten of toch maar alle maaltijden van de dag
  • … al je voedselverlies in 1 afvalbak te smijten of toch maar te sorteren

Kortom voor ieder wat wils en net als vorig jaar willen we jullie daarbij enkel handvaten bij aanreiken en maken we via de vernieuwde omgeving opnieuw meetsjablonen beschikbaar, documentatie raadpleegbaar en natuurlijk opnieuw de mogelijkheid om het voedselverlies te registeren. Wij zijn benieuwd!

Inschrijven?

Wil je deelnemen? De inschrijvingsmodule is reeds beschikbaar! De enige voorwaarde is dat je het engagement aan gaat om tegen voedselverlies te strijden (heb je dat nog niet gedaan, vul dan snel de engagementsverklaring in. Na de inschrijving ontvang je toegang tot de vernieuwde omgeving. Op die manier kan je de meting concreet voorbereiden en stil staan met de volgende vragen/elementen:

  • Geheel organisatie vs. een deel van de organisatie
  • Hoeveel detail?
  • Welke maaltijd?
  • De productie hoeveelheid niet vergeten.
  • ….

Meer info over voedselverlies kan je terugvinden via https://www.departementwvg.be/voedselverlies of neem contact op met voedselverlies@wvg.vlaanderen.be.

Doe mee aan de meting

Schrijf je in! >>

Contact

Heb je vragen over de nulmeting, contacteer ons via voedselverlies@wvg.vlaanderen.be of 02 553 07 47.