Overzicht nieuwsberichten

cover hand en groeiend plantje

Vanaf 8 maart rolt het Departement WVG een tweede editie van de gezinsenquête uit in Vlaanderen. 9.000 gezinnen zullen een vragenboekje in de brievenbus krijgen met de vraag om deel te nemen aan het onderzoek. De vragen gaan over de samenstelling van het gezin, de relatie met de partner, de opvoeding van de kinderen, de combinatie gezin, zorg en werk en hoe gezinnen zich voelen. Thema’s die meer dan ooit aan de orde zijn nu. Het departement wilt daarmee in kaart brengen hoe gezinnen in Vlaanderen het gezinsleven ervaren.

Op 1 maart 2020 opende de antenne van het Vlaams justitiehuis Brussel in Vilvoorde officieel de deuren. Het is daarmee de derde antenne van het Brusselse justitiehuis in de Vlaamse rand, naast Halle en Asse. Werken met justitiehuis-antennes laat toe dat gesprekken met een justitieassistent ook in de Vlaamse rand rond Brussel kunnen gebeuren. Zo kunnen cliënten een afspraak dicht bij huis krijgen, wat de dienstverlening naar de burger ten goede komt.

22 februari is de jaarlijkse Europese Dag van het Slachtoffer, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de rechten van slachtoffers. Zowel bij de diensten slachtofferonthaal als slachtofferhulp doet zich een stijging voor van het aantal slachtoffers dat aangemeld wordt. Deze diensten zetten zich het hele jaar door in om slachtoffers zo goed mogelijk bij te staan en te ondersteunen. Om de informatie nog beter bij de slachtoffers te brengen werd de website slachtofferzorg.be nog uitgebreid.

In de bestrijding van de COVID-pandemie vormt de strikte toepassing van de basismaatregelen inzake de preventie van infecties de eerste lijn van verdediging. Dat geldt in de samenleving. Dat geldt in de woonzorgcentra. Zorginspectie deed daarom een toezichtsronde in deze woonzorgcentra. Deze inspectieronde startte in juli 2020, eindigde in december 2020 en omvatte 540 WZC (dit is 66 % van de 824 door Vlaanderen erkende woonzorgcentra).

Woonzorgcentra waar 90% van de bewoners en 70% van het personeel gevaccineerd is met twee dosissen en waar die tweede dosis al 10 dagen geleden is gebeurd, kunnen voorzichtig meer contacten mogelijk maken tussen bewoners onderling en met bezoekers. De Taskforce COVID-19 Zorg zet hiermee het advies van de GEMS om in concrete richtlijnen voor de Vlaamse woonzorgcentra.

Op 18/12/2020 wijzigde de Vlaamse Regering het forfait van de NMR en regelde de toekenning van bestralingsapparaten aan ziekenhuizen van een associatie.

Het is een moeilijke tijd voor heel wat mensen. Corona kruipt in het hoofd en brengt een pak zorgen met zich mee. En dat in een tijd waarin een groot stuk van onze vertrouwde ‘ventilatiekanalen’ zijn weggevallen. Vlaanderen lanceert daarom een grootschalige campagne om te benadrukken dat er hulp klaar staat, voor wie dit nodig heeft.

Abonneren op Nieuws

Pagina's