Het Departement Zorg vernieuwt de website www.rechtenverkenner.be (ter info, de oude versie die nu nog online staat, wordt niet meer bijgewerkt).

Deze Rechtenverkenner 2.0 zal een gebruiksvriendelijke tool zijn die een actueel overzicht geeft van de sociale rechten op zowel federaal, Vlaams, provinciaal als lokaal niveau. 

De zoekfunctie op de website helpt bijvoorbeeld hulpverleners en maatschappelijk werkers om mensen bij te staan om voordelen op te nemen. Zo verhoogt Rechtenverkenner de kans dat mensen hun sociale rechten aanvragen, waardoor onderbescherming afneemt. De focus is ieders sociale rechten in Vlaanderen en Brussel verkennen.

Een blik op de nieuwe Rechtenverkenner in ontwikkeling

Uw lokale rechten in de nieuwe Rechtenverkenner? Gebruik de praktische handleiding en concepten uit LPDC!

Rechtenverkenner haalt al haar informatie uit de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC) en de Lokale Producten- en Dienstencatalogus (LPDC). 

Een hulp- of zorgverlener kan Rechtenverkenner alleen maar goed gebruiken als het lokaal bestuur van die gemeente de juiste informatie in de Lokale Producten- en Dienstencatalogus heeft gezet. Alleen dan zal Rechtenverkenner er in die gemeente voor zorgen dat de cliënt meer sociale rechten opneemt. 

Die LPDC is niet nieuw voor lokale besturen, want elke stad of gemeente gaf al enkele producten in voor Your Europe. Elk lokaal bestuur heeft dus al een ‘kenner’ op vlak van LPDC. Daarnaast zijn er ‘concepten’ van veel voorkomende rechten, waardoor ingeven extra snel gaat.  

Door zo te werken, moeten de betrokken overheden hun gegevens maar op één plaats ingeven en actueel houden, waarna ze voor verschillende toepassingen kunnen dienen. Eenmalig en efficiënt werk.  

(Ter info: Maakt jouw lokaal bestuur gebruik van een ander softwarepakket voor producten en diensten, kan dat blijven. Toch kun je ook dan genieten van de voordelen van de Vlaamse overheid, want het softwarepakket kan op twee manieren aangepast worden.)

Het Departement Zorg stelde voor lokale besturen een praktische handleiding en conceptenlijst voor lokale besturen op. Daarnaast is er ook een (ingesproken) PowerPoint beschikbaar om samen met jouw lokaal bestuur te bekijken en de taken te verdelen. 

Bekijk het zelf even! 

Ontwikkelproces Rechtenverkenner 2.0

Meer weten over het ontwikkelproces van Rechtenverkenner? Documenten en opnames van infomomenten terugvinden? Klik dan hier