Ben je nog op zoek naar een nieuwe site, kies dan bewust de locatie ervan. Dit betekent ook een site met een goede ontsluiting met openbaar vervoer. Dit blijft met stip een belangrijke randvoorwaarde, want een slechte ontsluiting betekent meer gemotoriseerd verkeer en dus ook meer pollutie.
Heb je reeds een site, dan kan je met de bouwplannen inspelen op de context van de luchtverontreiniging. Onder blootstelling gerichte maatregelen vind je hierover alvast een aantal tips.

In september 2021 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de maximale advieswaarde voor polluenten in de buitenlucht aangescherpt. De Europese richtlijn 2008/50/EG definieert een grenswaarde van maximum 40µg/m³ voor het jaargemiddelde NO2.

Let op. Het binnenmilieubesluit hanteert 40 µg/m³ als interventiewaarde.

Stof/factor Richtwaarde Grenswaarde
NO2 10µg/m³ 40µg/m³
PM2,5 (fijn stof) (3) 5µg/m³ --

Ook in het duurzaamheidsinstrument GRO zijn hierover in de rubriek Site/MIL2 richtlijnen opgenomen.

Is uw site gelegen is in een gebied met een slechte luchtkwaliteit? Investeer dan in een luchtzuiveringssysteem dat fijn stof (en NO2) uit de instromende buitenlucht en/of de binnenlucht zuivert. Voorzieningen die onder het beoordelingskader luchtkwaliteit en geluidshinder Antwerpen vallen, kunnen voor deze maatregelen ondersteuning aanvragen bij de stad Antwerpen. Dit beoordelingskader is sinds 2018 van toepassing voor kinderdagverblijven, voorzieningen in de jeugdhulp, centra voor geestelijke gezondheidzorg, en centra voor kinderzorg en gezinsondersteuning die in Antwerpen (ver)bouwen. Bouwaanvragen waarvan de site gelegen is in een zone met een slechte luchtkwaliteit, concentratie NO2>40 µg/m³ ((1) en (2)) voor nieuwbouw en >42 µg/m³ voor uitbreiding, krijgen een negatief advies van de afdeling Energie en Milieu Antwerpen. 

Lees meer over de polluentenNO2, en fijnstof (PM2,5/PM10) in de buitenlucht.

(1) Stikstofioxide (N2O) komt vrij bij verbrandingsprocessen op hoge temperatuur, zoals in verbrandingsmotoren. De dioxides veroorzaken de vorming van fijn stof en leiden tot ademhalingsproblemen.
(2) µg/m³ : microgram per kubieke meter. is de hoeveelheid microgram van de stof die aanwezig is in een kubieke meter lucht.
(3) Fijn stof (ook wel PM voor 'particulate matter') is een verzamelnaam voor kleine deeltjes die in de lucht zweven als gevolg van verbrandingsprocessen of slijtage van banden, remmen, wegen enzovoort. Sommige worden rechtstreeks uitgestoten ('primair' fijn stof) en andere zijn het resultaat van chemische reacties in de lucht ('secundair' fijn stof). Alle deeltjes kleiner dan honderd micrometer (µm) gelden als fijn stof. Hoe fijner het deeltje, hoe verder het in het lichaam terechtkomt wanneer het wordt ingeademd. Fijnere deeltjes zijn dus schadelijker. Deeltjes kleiner dan tien µm (PM10) veroorzaken gezondheidsschade.