Het onderzoeksproject

Het VIPA wilde een aanvulling ontwikkelen op GRO met specifieke criteria voor zorg- en welzijnsgebouwen en rekening houdend met de verschillende gebouwtypologieën.

Voor de ontwikkeling van dit addendum liep bij het Departement Architectuur van de KULeuven tot het najaar van 2021 een onderzoeksproject 'Het ontwikkelen van een VIPA addendum voor GRO toepasbaar als duurzaamheidscriteria voor gesubsidieerde projecten in de zorgsector'. Deze opdracht werd uitgevoerd in samenwerking met VK Architects&Engineers en Archipelago.

Het onderzoek bevat 3 stappen:

  1. Het bestaande instrument GRO aanvullen met duurzaamheidsaspecten/-criteria die van belang zijn voor de zorgsector
  2. Het ambitieniveau per thema/criterium definiëren als subsidievereisten voor de zorgsector en hieraan gelinkt eventueel bestaande criteria in GRO verfijnen
  3. Ontwerprichtlijnen ontwikkelen als default-waarden voor bepaalde criteria afhankelijk van het type gebouw, type project, per sector, ....

Het onderzoekstrajet voorzag een terugkoppeling met de zorg- en bouwsector via een stuurgroep en adviesraad.

De volledige neerslag van het onderzoek en de stappen vindt u terug in het onderzoeksrapport 'Het onwikkelen van een VIPA addendum voor GRO toepasbaar als duurzaamheidscriteria voor gesubsidieerde projecten in de zorgsector'.

Wilt u graag weten wat het onderzoeksteam concreet heeft voorgesteld? Kijk dan hieronder naar het voorstel van GRO ZORG addendum (*), dat uit 3 delen bestaat:

(*) Dit voorstel moet nog verder procedureel en juridisch vertaald worden, vooraleer het van kracht wordt.

 

GRO criterium toegankelijkheid

Tot februari 2023 liep er een onderzoeksproject met Inter om de eisen m.b.t. integrale toegankelijkheid voor ziekenhuizen (GRO-criterium 'SOC3. Integrale toegankelijkheid') duidelijk vast te leggen en deze te verwerken in de filosofie van het GRO Zorg addendum. Eerst is de sector 'ziekenhuizen' bekeken. Deze sector omvat: algemene ziekenhuizen, universitaire ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen, revalidatieziekenhuizen en psychiatrische verzorgingstehuizen. De andere VIPA-sectoren komen in een latere fase aan bod.

Het onderzoek bevat 3 stappen:

  1. Nagaan of de bestaande documenten rond integrale toegankelijkheid (documenten uit de bestaande GRO, inspiratiebundels, ...) kunnen gebruikt worden voor de uitwerking van SOC3.
  2. Het ambitieniveau definiëren als subsidievereisten voor de zorgsector.
  3. Ontwerprichtlijnen ontwikkelen voor de zorgspecifieke functies.

Het onderzoekstraject voorzag een terugkoppeling met de zog- en bouwsector via klankbordgroepen.

U vindt hieronder de opgeleverde documenten van het onderzoeksproject (*):

(*) Dit voorstel moet nog verder procedureel en juridisch vertaald worden, vooraleer het van kracht wordt. Ziekenhuizen kunnen de documenten wel al gebruiken in hun besprekingen met Inter.

 

Op naar GRO intergewestelijk

De Vlaamse Overheid, Service Public Wallonie en Leefmilieu Brussel gaan samen voor één duurzaamheidsinstrument binnen de bouwsector: de GRO intergewestelijk. Deze is voorzien voor 2024. 
Ga snel naar de GRO-tool-website voor handige tips m.b.t. implementatie van GRO binnen een kwalitatieve aanstelling van ontwerpteam en een bouwproces dat het verschil maakt.

Het VIPA zal in de loop van 2023-2024 het GRO ZORG addendum actualiseren en de regelgeving opnieuw aanpassen.