Voorafgaand aan de aanvraag: aandachtspunten energiescan

Moet de aanvrager op het moment van de intekening beschikken over een energiescan? Of volstaat het dat de aanvraag voor een energiescan lopende is?

De aanvraag kan enkel voor een voltooide energiescan.

Mijn energiescan is niet meer actueel, hoe kan ik de maatregelen laten updaten?

Een vraag tot wijziging van een bestaande maatregel in de energiescan kan. U legt dit eerst voor aan het VIPA door een mail te sturen naar klimaat.vipa@vlaanderen.be. Bij een wijziging van bestaande maatregelen, vermeldt u (per maatregel) volgende informatie in deze mail:

  • Om welke maatregel gaat het?
    • Energiescannummer (referentiecode energiescan)
    • Maatregelnummer
  • Is de aanpassing dringend (bv. in functie van een lopende oproep voor een renteloze energielening)?
  • Als een dringende aanpassing gewenst is, dan moet u aantonen dat de maatregel opgenomen is in een raamovereenkomst met het VEB of dat er minimaal 3 offertes zijn.
  • Als er offertes zijn:
    • Welke offertes heeft u gekregen?
    • Welke offerte heeft u weerhouden?
    • Als de prijs van de (weerhouden) offerte(s) afwijkt van de prijs uit de origineel door het studiebureau voorgestelde maatregel in TERRA:
      • Is er qua huidige uitwerking van de maatregel een andere scope gevraagd/voorzien in vergelijking met de inhoud van de maatregel die destijds voorgesteld is door het studiebureau? (*)
      • Indien ja: verduidelijk de (oorsprong van) de nieuwe scope goed.

VIPA neemt uw vraag dan in overweging en zal, indien van toepassing, vervolgens aan het VEB de opdracht geven om het studiebureau dat destijds de energiescan heeft uitgevoerd de maatregel te laten wijzigen naar het nieuwe voorstel. Als ook het studiebureau akkoord gaat met de voorgestelde wijziging (*), zal het studiebureau de maatregel vervolgens in TERRA aanpassen. Je hoeft hiervoor dus niet zelf in contact te treden met het studiebureau. Indien nodig neemt het studiebureau met u contact op.

(*) het is belangrijk dat het studiebureau bevestigt dat het voorstel uit de offerte een goede energiezuinige oplossing is”

Mijn energiescan is niet meer actueel, kan ik een maatregel laten toevoegen?

VIPA komt niet tussen in het toevoegen van nieuwe maatregelen aan een bestaande energiescan. Dit kan enkel als u zelf de kosten draagt via een update van uw energiescan. U legt de vraag dan voor aan het VIPA door een mail te sturen naar klimaat.vipa@vlaanderen.be. Het VIPA stemt dan af met VEB over de goedkeuring. Indien het VIPA de toevoeging van de nieuwe maatregel toelaat, bezorgt VEB u hiervoor een kostprijs. Meer informatie over de voorwaarden vindt u terug bij de rubriek 'One-stop-shop-energiescans'.

Is de renteloze energielening alleen maar bedoeld om de opmerkingen/suggesties uit de energiescan te verhelpen? Of kunnen wij dergelijke renteloze lening ook inzetten om bv. de zonnepanelen mee te financieren?

De renteloze lening kan ook dienen voor de financiering van de PV-panelen, maar dan moeten die wel in de energiescan zijn opgenomen. Het is immers op basis van de terugverdientijd (TVT) van de klimaatmaatregelen dat de looptijd van de lening wordt bepaald.

Tellen onze energiescans nog, aangezien ze in 2018 opgesteld werden, en mogen deze nog aangehaald worden?

Deze tellen nog, dit vormt geen probleem. Maar u gaat best na of de opgenomen gegevens zoals investeringskost, subsidie en BTW% nog actueel zijn. Zie onze website voor meer informatie.

Voor één van onze voorzieningen is er recent geen energiescan uitgevoerd, maar een energieaudit. Past dit ook binnen de voorwaarden?

Geen probleem, een energieaudit is immers nog vollediger.

Eén van de voorwaarden is dat er een energiescan aangevraagd wordt. Deze energiescan is gratis op voorwaarde dat de klimaatmaatregelen met een terugverdientijd van max. 5 jaar binnen de 3 jaar na de oplevering van de energiescan gerealiseerd zijn. Wat is de kostprijs van de energiescan mochten we er niet in slagen om alle klimaatmaatregelen binnen de voorziene termijn te realiseren?

De kostprijs bedraagt momenteel circa 3.200 euro.

We zijn nog niet zeker of ons project onder 21%, 12% of 6% btw zal vallen. Vragen we dan best aan o.b.v. 21% btw?

Inderdaad is het dan best om aan 21% btw aan te vragen, aangezien het geleende bedrag nog steeds verminderd kan worden o.b.v. de aangeleverde facturen, maar niet verhoogd.

 

Aanvraag: wie of wat komt in aanmerking, combineerbaarheid met klimaatsubsidies

Ik veronderstel dat deze renteloze financiering combineerbaar is met de klimaatsubsidie, maar vraag het graag ter bevestiging. Voor de klimaatmaatregelen die we wensen uit te voeren kunnen we (normaliter) gedeeltelijk een beroep doen op klimaatsubsidies. Voor het overige gedeelte, te bekostigen door de zorgvoorziening zelf kunnen we beroep doen op de renteloze energielening, klopt?

De renteloze energielening dekt inderdaad het deel van de investeringskostprijs dat niet wordt gesubsidieerd en dat niet via een andere renteloze lening wordt gefinancierd. De renteloze lening is dus combineerbaar en complementair. De werken m.b.t. de energiebesparende maatregelen mogen evenwel nog niet aangevat zijn.

Sommige energiemaatregelen maken geen kans op klimaatsubsidies, maar kunnen deze wel ingediend worden voor een renteloze lening? We denken hier bv. aan PV-installaties of maatregelen met een terugverdientijd onder de 5 jaar.

Die komen inderdaad wel in aanmerking voor de renteloze lening

Ik heb 1 ondernemingsnummer, maar meerdere opvanglocaties. Vraag ik voor elke locatie afzonderlijk aan?

De aanvraag en de financieringstoezegging gebeurt inderdaad per voorziening (HCO) en dient minimaal 60.000 euro (per voorziening) te bedragen.

Wij onderzoeken de mogelijkheid om een coöperatieve vennootschap op te richten als een aparte entiteit binnen onze vzw voor onze PV panelen. Kan een coöperatieve aanspraak maken (of deels) op de renteloze lening?

De rechtspersoon moet over een erkenning voor exploitatie beschikken. Aan infrastructuurvennootschappen/coöperatieven wordt dus geen renteloze energielening verstrekt.

Komen onze LOI (Lokaal Opvang Initiatief)-woningen ook in aanmerking, of gaat het enkel om zorginstellingen?

Een LOI is erkend door het Beleidsdomein Kanselarij, Bestuur, Buitenlandse Zaken en Integratie en valt bijgevolg niet binnen het beleidsdomein WVG. Bijgevolg komt dit niet in aanmerking voor de renteloze energielening

Kan een renteloze lening ook voor een nieuwbouwproject?

De renteloze lening kan inderdaad ook voor energiebesparende maatregelen voor nieuwbouw, maar de nieuwbouw moet er wel reeds staan op het moment dat de energiescan wordt afgenomen.

Wij zijn een dienst voor Gezinsopvang. Binnen onze dienst werken wij met aangesloten onthaalouders (die een samenwerkingsovereenkomst met ons hebben) en die opvang aanbieden in hun woning. Sommige onthaalouders hebben ook een mail ontvangen, komen zij dan ook in aanmerking?

De maatregel is in feite bedoeld voor rechtspersonen als tegenpartij. Jammer genoeg komen dus onthaalouders als natuurlijke persoon niet in aanmerking.

In de voorwaarden staat dat voor minstens één gebouw een energiescan moet aangevraagd worden. Onze vzw zorgt voor een woonzorgcentrum en een groep van assistentiewoningen, die door een gang met mekaar verbonden zijn. Wij zouden de energiescan willen beperken tot het woonzorgcentrum. Kan dat?

De energiescan zou normaliter kunnen afgesplitst worden voor het woonzorgcentrum, indien aan een aantal voorwaarden is voldaan: - Het is duidelijk afsplitsbaar - Er zijn aparte installaties, dus geen stookplaats die voor beide bouwdelen dient. Voor de afsplitsing neemt u best contact op met het VEB.

 

Aanvraag: welke procedure, alles over oproepen

Indien het totaal van de aanvragen lager is dan het totaal beschikbare budget, worden dan alle aanvragen ingewilligd, voor zover aan de voorwaarden is voldaan?

Inderdaad

Indien niet alle aanvragen worden ingewilligd, hoe wordt het beschikbare budget verdeeld over de verschillende aanvragen. Wat zijn de beoordelingscriteria?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ziekenhuizen en de andere sectoren. Er zal bv. een bepaald bedrag gereserveerd worden voor de ziekenhuizen (in de nota werd indicatief een % van 40% voorzien) en de rest wordt dan toegekend voor de andere sectoren. Hierdoor wordt verdringing van kleinere door grotere projecten van de ziekenhuizen vermeden. Binnen die contingenten geldt dan een rangschikking op basis van de ecoscore. We zouden deze ecoscore berekenen volgens onderstaande formule die verder bouwt op de formule in het MB voor de klimaatsubsidies. Hoe meer CO2-reductie, des te hoger de rangschikking. Maar het valt nog te bekijken of die prioritering effectief nodig zal zijn.

[10 x (CO2-reductie/m2/0,020 ton)] + [90 x ((CO2 reductie*levensduur energiebesparende maatregel/euro renteloze energielening)/0,30;{ton/euro)]

Begrijpen wij het goed dat dit altijd start vanuit een energiescan van bestaand patrimonium?

Het gebouw moet er inderdaad reeds staan opdat de klimaatscan kan worden uitgevoerd. Dus de stappen zijn:

  • Nieuwbouw wordt gezet
  • Klimaatscan wordt uitgevoerd
  • Voor de klimaatmaatregelen uit de scan worden renteloze energieleningen aangevraagd
  • Financieringstoezegging VIPA
  • Werken met betrekking tot de klimaatmaatregelen worden aangevat

 

Toekenning financieringstoezegging: criteria, limietbedragen

Wordt voor de grenswaarde van 60.000 euro gekeken inclusief BTW?

Voor de kostprijs houden we inderdaad ook rekening met de BTW. Het minimumbedrag van 60.000 euro wordt ook per voorziening beoordeeld (op basis van het HCO-nummer).

Wat met de mogelijkheden voor financiering voor hybride verwarmingsinstallaties – ik veronderstel dat deze uitgesloten zijn? (hybride : Gasbrander/Warmtepomp)

Die komen inderdaad niet in aanmerking. Van zodra maatregelen (deels of geheel) gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen, komen zij niet in aanmerking.

 

Leningen: opmaak contracten, geldopname, aflossingen

Op basis van de facturen wordt het bedrag van de lening uitbetaald. Wat zijn de gevolgen indien het bedrag van de aanvraag afwijkt (meer/minder) van de effectieve factuur?

De financieringstoezegging zal een maximumbedrag zijn. Dit wordt eventueel nog neerwaarts bijgesteld in functie van de offertes/facturen.

 

Varia

Zowel voor klimaatsubsidies als de renteloze lening mogen de werken pas aanvangen na goedkeuring door het VIPA. Zal bij de oproep voor het indienen van klimaatsubsidies ook meteen de mogelijkheid bestaan voor het aanvragen van een renteloze lening of lopen deze 2 zaken via aparte sporen?

De oproep voor renteloze leningen en klimaatsubsidies loopt nu nog afzonderlijk om praktische redenen gezien er nog een beperkte technische aanpassing nodig is van het Terra-platform en gelet op de noodzaak tot ontwikkeling van het leningplatform. Het eventueel parallel laten verlopen van beide oproepen zullen we nog in de toekomst bekijken.